2 skäl att göra greksallad i september


Att handla middag ashungrig kl 18.15 är väl inte nån toppenidé, men jag gissar att jag inte är helt ensam om det betéendet. Det var i alla falla så jag gjorde igår kväll.
 
Tankarna gick först till nåt med rotsaker, hösten är ju på väg. Fick därefter lust att försöka behålla lite sommarkänsla med en greksallad.
 
Första skälet till en greksallad i september kan ju verkligen vara snabbheten, jag och Agneta skar ner grönsakerna på mindre än 10 minuter. Durumbröd från Järna stenugnsbageri i frysen tinade snabbt också.
 
Andra skälet, som jag gärna vill dela med mig av, är att de lokalodlade ekologiska tomaterna faktiskt är som bäst så här i slutet av säsongen. Inte helt förankrat bland folket i konungariket Sverige tycker jag. Tomaterna säljs som bäst juni-augusti, och visst, det är inget fel på dem under den perioden, men nu smakar de som mest.
 
Varför köpa lokalproducerade ekologiska tomater?
 
Att man köper eko av miljöskäl tycker jag är en självklarhet. Tex är det ingen slump att fisken i Östersjön är så giftig att den inte går att äta alltför ofta, utan det beror på att vi människor besprutar och släpper ut andra gifter.
 
Att köpa lokalt ger verkligen en variation och rikedom i smak och utséende som jag absolut inte vill missa, och som man aldrig kan få från besprutade holländska eller spanska tomater. I mitt närområde kring Gnesta och Nyköping kan jag få tag i lokala ekotomater från Nibble i Järna, Kvarnkärr i Buskhyttan (det var de tomaterna jag köpte i min butik igår), Gröna Rosendal i Stigtomta (finns tex på Bondens egen marknad i Nyköping idag fredag), Peterslunds eko-odling utanför Björnlunda (finns tex på Gnesta lanthandel tror jag). Ger man sig lite längre bort så finns tex Ändebols gård, Kalle Källander på Sörtorp eller Hornuddens trädgård.
 
Smaken från dessa olika odlare varierar verkligen över hela spektrat, från Nibbles oympade syrliga med koncentrerad smak och ganska hård konsistens, till den mer mogna söta smaken och lite mer vanlig mjuka konsistensen på tomaterna från Kvarnkärr.
 
 Så alltså, ge dig själv, miljön och din omgivning en tjänst genom att köpa lokalproducerade ekologiska tomater!
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0