HÖSTKNÖLAR PÅ 3 SÄTT MED PUMPAPURÉ
Besökte Bondens egen marknad i Nyköping i fredags, där bland andra Pernilla Bergström säljer sina grönsaker. Hon har en ekologisk grönsaksodling i Stigtomta, Gröna Rosendal. Pernilla har FANTASTISKA grönsaker. Ja, det är synd om er som inte bor i närheten och har möjlighet att besöka hennes gårdsbutik eller Bondens egen i Nyköping, för bättre grönsaker finns inte att få! Så det så.
Med så bra grönsaker tyckte jag att det fick bli vegetariskt för hela slanten nu i helgen, så här följer receptet:
UGNSBAKADE
-
Olika rotsaker, exempelvis 6 sorter, ca 1 st/per person och sort. Ta tex potatis, morot, rödbeta, palsternacka, persiljerot samt rotselleri, men välj sorter som du tycker ser bra ut då du handlar.
-
Purjolök, den vita delen.
-
Olivolja
-
Salt
-
Peppar
-
Vinäger, gärna någon lite sötare sort, hallon tex
-
Sätt ugnen på 175 grader C.
-
Ansa rotsakerna. Låt gärna skalet sitta kvar, i alla fall om skalet ser fint ut. Dela i ganska grova bitar, hälfter eller fjärdedelar beroende på storlek på rotsakerna. Vänta med purjon.
-
Häll ganska mycket olivolja i en djup tallrik eller liknande. Vänd bitarna i oljan och lägg på en långpanna eller annan ugnsfast form.
-
Salta och peppra.
-
Sätt in i ugnen och låt ugnsbaka i 30 minuter.
-
Dela purjon i ca 5 cm bitar utan att dela på längden. Vänd även dem i oljan, salta och peppra. Lägg i även purjon och låt allt ugnsbaka i ytterligare 30 minuter.
FRITERADE
-
2-3 sorters rotsaker, ca 1/3 st per person, tex rödbeta, palsternacka och rotselleri
-
Neutral olja, tex frityrolja eller rapsolja, ca 1 liter.
-
Skiva rotsakerna tunt. Funkar bäst med en mandolin, men annars får man skära riktigt tunt med kniv eller osthyvel. På min mandolin hade jag mellaninställning på tjockleken.
-
Stäng av köksfläkten pga brandrisken. Hetta upp oljan till 190 grader C i en kastrull, eller fritös om du har. Fritera en näve rotsaksskivor i taget till gyllenbrun färg. Låt rinna av i sil över diskhon. Lägg därefter på hushållspapper. Salta lätt, det finns risk att det blir för mycket salt på de tunna skivorna. Fortsätt fritera tills allt är klart.
PUMPAPURÉ
-
1 pumpa
-
2 vitlöksklyftor med skal
-
4 blad färsk salvia
-
3 msk olivolja
-
Salt
-
Ytterligare 4 blad färsk salvia
-
Sätt ugnen på 225 grader.
-
Skala pumpan och skär den i bitar. Lägg bitarna med hela och oskalade vitlöksklyftor och salvia riven i bitar i en ugnssäker form eller på en plåt. Ringla över olivoljan och blanda runt.
-
Baka pumpan i ugnen tills den är mjuk och börjar karamelliseras runt kanterna på bitarna.
-
Tryck ut innehållet i vitlöksklyftorna och släng skalen. Purea pumpabitarna i matberedare eller med stavmixer.
-
Lägg purén i en kastrull och värm upp. Späd ev med vatten eller buljong tills du har fått en ganska lös puré. Smaksätt med salt, peppar, ev lite socker samt färsk salvia skuren i tunna strimlor.
RÅA
-
2-3 sorters rotsaker, ca 1/3 per person, tex rödbeta palsternacka och morot.
-
Skiva rotskerna tunt.
Servera de bakade rotsakerna toppade med friterade och råa och med pumpapuré vid sidan av.
185 topprestauranger utan ekocert
För en tid sen skulle jag träffa ett par kamrater i vår huvudstad. Äta och dricka nåt gott och umgås. Vid såna tillfällen brukar jag alltid kolla in White guide för att hitta bra ställen att äta på. Den här gången fick jag infallet att även gå in på Krav-hemsidan för att se vilka restauranger som både finns omnämnda i White guide och är krav-certifierade.
Av 176 stockholmsrestauranger, barer och caféer i White guide fanns 1 (!!!!) café som hade kravcertifiering och fanns med i White guide, nämligen Rosendals Trädgårdskafé, stor eloge till dem. Nu var det ju en restaurang jag var ute efter och inte ett café, vilket ju gjorde att det inte blev Rosendal denna kväll.
Varför kravcertifiering, och varför bryr jag mig om detta? Vi har många eko-varor på vår restaurang utan att vara krav-certifierade skulle nån kunna invända. Det kan ju mycket väl vara så, men det är först när man accepterar ett regelverk som certifieras av tredje part, alltså fristående auktoriserade certifieringsföretag, som vi som konsumenter kan vara säkra (så säkra det går) på att det en restaurang eller butik påstår, verkligen stämmer.
Jag är själv ägare av en ICA Nära-butik i Nyköping, och jag kan då och då känna mig otålig över att inte fler av mina kollegor krav-certifierar sig och satsar mer på ett ekologiskt sortiment. Det här som jag upptäckte om Stockholms toppkrogar, barer och caféer tycker jag dock verkligen tar jumbopriset.
Ni toppkrögare har ju stjärnstatus i Sverige, ta erat ansvar! Att ni är stjärnor och fantastiska företagare och matkreatörer vet vi redan, nu är det dags att även visa att ni även bryr er om råvarornas ursprung, hur djuren har haft det och att gifter inte sprutats på grönsaker och spannmål. En kravcertifiering är det fn bästa sättet att uppnå det.
Magnus Åberg, ICA-handlare, matälskare och miljöaktivist
Denna artikel finns även på min blogg ”schystmat.blogg.se”
2 skäl att göra greksallad i september
Att handla middag ashungrig kl 18.15 är väl inte nån toppenidé, men jag gissar att jag inte är helt ensam om det betéendet. Det var i alla falla så jag gjorde igår kväll.
Bakat äpple och valnötspaj med vaniljsås
- 1 äpple, här har jag använt Discovery
- 1-2 kvistar pepparmynta. Går förstås att ta andra myntasorter, men jag gillar stinget i pepparmyntan
- 25 g smör
- 2 tsk honung
- 1 metallring, 5 cm i diameter
- Sätt ugnen på 175 grader C.
- Smält smöret, ska inte bli brynt. Skiva bladen från myntakvistarna så tunt du kan. Blanda ner myntan och honungen i det smälta smöret.
- Skala äpplet och skär skivor av det på en mandolin. På min plastmandolin har jag haft inställningen 3, och då blir skivorna ca 3 mm tjocka. Går förstås att skära med kniv också. Forma ev mer exakt runda skivor med mandolinen. Det går också att strunta i det, det funkar bra ändå.
- Vänd varje skiva i smörblandningen, ställ ringen på en ugnsfast form/fat, lägg ner skivorna i ringen. Fortsätt så tills ringen är fylld. Häll ev överbliven smörblandning på bakelsen.
- Lägg ett smörpapper ovanpå bakelsen.
- Baka i ugnen i 30 minuter. Ös med smörblandningen 2 gånger. Discovery är ett ganska mjukt äpple, använder du hårdare vinteräpplen så behövs längre tid i ugnen, men mer än 45 minuter behövs inte. Bakelsen ska bli mjuk men skivorna ska ändå kunna urskiljas.
- Förvara i kyl, men låt bli rumstempererad vid serveringen, annars blir smöret hårt, och det är inte gott.
- 250 g vetemjöl
- 60 g socker
- 125 g smör
- 1 ägg
- 2 msk smör som smälts och fått svalna
- 105 g farinsocker
- 2 ägg
- ½ dl Cointreau
- 2 kryddmått malen vaniljstång
- 3,75 dl valnötter
- Sätt ugnen på 175 grader C.
- Börja med degen. Rör samman mjöl och socker på en stor skärbräda. Tillsätt smöret. Skär det med en kockkniv och hacka sen ihop allt snabbt till en finsmulig massa. Tillsätt ägget och knåda snabbt ihop det hela. Knåda inte längre än nödvändigt. Tryck ut till en tjock platt bit. Lägg i plastpåse i kylen att vila en stund. Kavla ut degen så tunt du vågar. Lägg över i en 23 cm pajform med låga kanter och löstagbar botten. En bra metod för att få kanterna på pajen att hålla formen, är att låta degen hänga över kanten på utsidan, och skära bort utsidan på pajdegen först då pajen är färdiggräddad. Tryck degen mot kanten och se till att det inte finns sprickor eller hål i degen. Ställ formen åt sidan.
- Rosta valnötskärnorna i den 175 grader varma ugnen i 8 minuter.
- Blanda smält smör, farinsocker, ägg, likör och vanilj i en skål. Rör om tills allt har blandats ordentligt. Rör ner de rostade nötterna. Häll fyllningen i pajformen.
- Grädda kakan i 50 minuter. Låt svalna och ta av kanten, ev botten också.
- 1 äggula (eller ev något mer)
- 1 dl mjölk eller mjölk/gräddblandning
- 1 msk socker
- 1 krm malen vaniljstång
- Blanda alla ingredienser i en kastrull.
- Värm under ständigt rörande med visp eller slev. Om du är modig kan du värma direkt på spisplattan, men inte med full värme på. En säkrare men långsammare metod är att ställa kastrullen i sjudande vattenbad. Kolla med en termometer att såsen kommer upp i 79 grader C.
- Sila såsen och låt svalna. Om du vill att den ska svalna fort så går det snabbast i rinnande kallt vatten.
- Vänd ringen upp och ner på en tallrik. Ta försiktigt bort ringen. Garnera med myntablad.
- Skär en bit paj och lägg upp.
- Häll en spegel av vaniljsås runtomkring. Om du vill kan du även ha lite extra sås i en kanna bredvid.
Välkommen till min nya blogg!
Mitt första inlägg.