HÖSTKNÖLAR PÅ 3 SÄTT MED PUMPAPURÉ

 Besökte Bondens egen marknad i Nyköping i fredags, där bland andra Pernilla Bergström säljer sina grönsaker. Hon har en ekologisk grönsaksodling i Stigtomta, Gröna Rosendal. Pernilla har FANTASTISKA grönsaker. Ja, det är synd om er som inte bor i närheten och har möjlighet att besöka hennes gårdsbutik eller Bondens egen i Nyköping, för bättre grönsaker finns inte att få! Så det så.

 

Med så bra grönsaker tyckte jag att det fick bli vegetariskt för hela slanten nu i helgen, så här följer receptet:

 

UGNSBAKADE

 

  • Olika rotsaker, exempelvis 6 sorter, ca 1 st/per person och sort. Ta tex potatis, morot, rödbeta, palsternacka, persiljerot samt rotselleri, men välj sorter som du tycker ser bra ut då du handlar.

  • Purjolök, den vita delen.

  • Olivolja

  • Salt

  • Peppar

  • Vinäger, gärna någon lite sötare sort, hallon tex

 

  1. Sätt ugnen på 175 grader C.

  2. Ansa rotsakerna. Låt gärna skalet sitta kvar, i alla fall om skalet ser fint ut. Dela i ganska grova bitar, hälfter eller fjärdedelar beroende på storlek på rotsakerna. Vänta med purjon.

  3. Häll ganska mycket olivolja i en djup tallrik eller liknande. Vänd bitarna i oljan och lägg på en långpanna eller annan ugnsfast form.

  4. Salta och peppra.

  5. Sätt in i ugnen och låt ugnsbaka i 30 minuter.

  6. Dela purjon i ca 5 cm bitar utan att dela på längden. Vänd även dem i oljan, salta och peppra. Lägg i även purjon och låt allt ugnsbaka i ytterligare 30 minuter.

 

FRITERADE

 

  • 2-3 sorters rotsaker, ca 1/3 st per person, tex rödbeta, palsternacka och rotselleri

  • Neutral olja, tex frityrolja eller rapsolja, ca 1 liter.

 

  1. Skiva rotsakerna tunt. Funkar bäst med en mandolin, men annars får man skära riktigt tunt med kniv eller osthyvel. På min mandolin hade jag mellaninställning på tjockleken.

  2. Stäng av köksfläkten pga brandrisken. Hetta upp oljan till 190 grader C i en kastrull, eller fritös om du har. Fritera en näve rotsaksskivor i taget till gyllenbrun färg. Låt rinna av i sil över diskhon. Lägg därefter på hushållspapper. Salta lätt, det finns risk att det blir för mycket salt på de tunna skivorna. Fortsätt fritera tills allt är klart.

 

PUMPAPURÉ

 

  • 1 pumpa

  • 2 vitlöksklyftor med skal

  • 4 blad färsk salvia

  • 3 msk olivolja

  • Salt

  • Ytterligare 4 blad färsk salvia

 

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Skala pumpan och skär den i bitar. Lägg bitarna med hela och oskalade vitlöksklyftor och salvia riven i bitar i en ugnssäker form eller på en plåt. Ringla över olivoljan och blanda runt.

  3. Baka pumpan i ugnen tills den är mjuk och börjar karamelliseras runt kanterna på bitarna.

  4. Tryck ut innehållet i vitlöksklyftorna och släng skalen. Purea pumpabitarna i matberedare eller med stavmixer.

  5. Lägg purén i en kastrull och värm upp. Späd ev med vatten eller buljong tills du har fått en ganska lös puré. Smaksätt med salt, peppar, ev lite socker samt färsk salvia skuren i tunna strimlor.

 

RÅA

 

  • 2-3 sorters rotsaker, ca 1/3 per person, tex rödbeta palsternacka och morot.

 

  1. Skiva rotskerna tunt.

 

 

 

Servera de bakade rotsakerna toppade med friterade och råa och med pumpapuré vid sidan av.

 

 


Kommentarer
Postat av: philippe planchard

Hösten, dags att blanchera grönsaksskörden för vinterkonservering.

2013-09-30 @ 21:03:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0