HÖSTKNÖLAR PÅ 3 SÄTT MED PUMPAPURÉ
Besökte Bondens egen marknad i Nyköping i fredags, där bland andra Pernilla Bergström säljer sina grönsaker. Hon har en ekologisk grönsaksodling i Stigtomta, Gröna Rosendal. Pernilla har FANTASTISKA grönsaker. Ja, det är synd om er som inte bor i närheten och har möjlighet att besöka hennes gårdsbutik eller Bondens egen i Nyköping, för bättre grönsaker finns inte att få! Så det så.
Med så bra grönsaker tyckte jag att det fick bli vegetariskt för hela slanten nu i helgen, så här följer receptet:
UGNSBAKADE
-
Olika rotsaker, exempelvis 6 sorter, ca 1 st/per person och sort. Ta tex potatis, morot, rödbeta, palsternacka, persiljerot samt rotselleri, men välj sorter som du tycker ser bra ut då du handlar.
-
Purjolök, den vita delen.
-
Olivolja
-
Salt
-
Peppar
-
Vinäger, gärna någon lite sötare sort, hallon tex
-
Sätt ugnen på 175 grader C.
-
Ansa rotsakerna. Låt gärna skalet sitta kvar, i alla fall om skalet ser fint ut. Dela i ganska grova bitar, hälfter eller fjärdedelar beroende på storlek på rotsakerna. Vänta med purjon.
-
Häll ganska mycket olivolja i en djup tallrik eller liknande. Vänd bitarna i oljan och lägg på en långpanna eller annan ugnsfast form.
-
Salta och peppra.
-
Sätt in i ugnen och låt ugnsbaka i 30 minuter.
-
Dela purjon i ca 5 cm bitar utan att dela på längden. Vänd även dem i oljan, salta och peppra. Lägg i även purjon och låt allt ugnsbaka i ytterligare 30 minuter.
FRITERADE
-
2-3 sorters rotsaker, ca 1/3 st per person, tex rödbeta, palsternacka och rotselleri
-
Neutral olja, tex frityrolja eller rapsolja, ca 1 liter.
-
Skiva rotsakerna tunt. Funkar bäst med en mandolin, men annars får man skära riktigt tunt med kniv eller osthyvel. På min mandolin hade jag mellaninställning på tjockleken.
-
Stäng av köksfläkten pga brandrisken. Hetta upp oljan till 190 grader C i en kastrull, eller fritös om du har. Fritera en näve rotsaksskivor i taget till gyllenbrun färg. Låt rinna av i sil över diskhon. Lägg därefter på hushållspapper. Salta lätt, det finns risk att det blir för mycket salt på de tunna skivorna. Fortsätt fritera tills allt är klart.
PUMPAPURÉ
-
1 pumpa
-
2 vitlöksklyftor med skal
-
4 blad färsk salvia
-
3 msk olivolja
-
Salt
-
Ytterligare 4 blad färsk salvia
-
Sätt ugnen på 225 grader.
-
Skala pumpan och skär den i bitar. Lägg bitarna med hela och oskalade vitlöksklyftor och salvia riven i bitar i en ugnssäker form eller på en plåt. Ringla över olivoljan och blanda runt.
-
Baka pumpan i ugnen tills den är mjuk och börjar karamelliseras runt kanterna på bitarna.
-
Tryck ut innehållet i vitlöksklyftorna och släng skalen. Purea pumpabitarna i matberedare eller med stavmixer.
-
Lägg purén i en kastrull och värm upp. Späd ev med vatten eller buljong tills du har fått en ganska lös puré. Smaksätt med salt, peppar, ev lite socker samt färsk salvia skuren i tunna strimlor.
RÅA
-
2-3 sorters rotsaker, ca 1/3 per person, tex rödbeta palsternacka och morot.
-
Skiva rotskerna tunt.
Servera de bakade rotsakerna toppade med friterade och råa och med pumpapuré vid sidan av.
Hösten, dags att blanchera grönsaksskörden för vinterkonservering.